Työkaluja ihmiskaupan vastaiseen työhön

Täältä löydät materiaalia koulutustarkoitukseen sekä tavoittavan työn välineeksi. Kirjalliset materiaalit sisältävät esitteitä ja julisteita, joita voit itse tulostaa tai painattaa. Eri kielillä tuotetut videot auttavat ymmärtämään ihmiskauppaa, kertomaan mahdolliselle uhrille hänen oikeuksistaan ja kohtaamaan uhri oikein.

Work Help Finland -mobiilisovellus

Work Help Finland -mobiilisovellus on tarkoitettu Suomeen tuleville ja Suomessa oleville ulkomaisille työntekijöille. 

Work Help Finland -logossa on valkoinen teksti sinisellä pohjalla.

Sovelluksesta työntekijä tai työhön saapuva saa tietoa oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan työntekijänä Suomessa. Sovelluksen kautta löytyvät myös keskeisimmät avun tarjoajat, jos henkilö epäilee joutuneensa väärin kohdelluksi. 

Sovellus löytyy 26 kielellä: 

suomi, englanti, albania, arabia, bengali, bosnia, dari, espanja, farsi, hindi, kurdi, mandariinikiina, nepali, portugali, ranska, romania, ruotsi, somali, thai, turkki, ukraina, uzbekki, urdu, venäjä, vietnam ja viro

Kirjalliset materiaalit

Tietoa Auttamisjärjestelmästä henkilölle, jota esitetään Auttamisjärjestelmään 

Esitteen voi tulostaa lukutaitoiselle henkilölle kielellä, jota hän ymmärtää. Esitteessä ei kerrota ihmiskaupasta vaan sen tarkoitus on antaa henkilölle tietoa siitä, mitä Auttamisjärjestelmä tekee ja mitä asiakkuus Auttamisjärjestelmässä tarkoittaa. Esite on saatavilla 23 eri kielellä. Löydät esitteet täältä

Tietoa uhrille ihmiskaupasta ja avusta eri kielillä

ihmiskauppa.fi -sivustolla on tietoa useilla eri kielillä ihmiskaupasta sekä avusta, johon sen uhrilla on oikeus. Näihin erikielisiin teksteihin pääset myös täältä. Tekstin sisältö vastaa pääosin Löydä apua-osion sisältöä.

Tietoa löydät seuraavilla kielillä: albania, arabia, bengali bulgaria, dari, eesti, espanjakiina, kurdi kurmandzinepalipuola, ranska, romania, somali, soranithai, venäjävietnamukraina

Näe näkymättömiä -esite

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän esite kertoo kuinka toimia, jos uskot kohdanneesi ihmiskaupan uhrin. Esitteessä kerrotaan myös palveluista, joihin mahdollisella ihmiskaupan uhrilla on oikeus. Esite on tarkoitettu henkilöille, jotka saattavat työssään tai vapaa-ajallaan kohdata ihmiskaupan uhrin. Kyseessä ei siis ole suoraan mahdolliselle uhrille jaettava esite.

Painovalmiin esitteen voit ladata tästä.

Näe näkymättömiä -juliste (suomi / ruotsi)

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän juliste muistuttaa tunnistamaan ihmiskauppaa ja ohjaa olemaan yhteydessä Auttamisjärjestelmään.

Julisteen on suunnitellut Markkinointitoimisto Kitchen Oy ja taiteilija Pietari Posti.

Painovalmiin julisteen voit ladata tästä.

Tietoa ulkomaalaisena työntekijän oikeuksista Suomessa

Keväällä 2022 valmistunut tiedote ulkomaalaisen työntekijän oikeuksista Suomessa sisältää myös tietoa siitä, mihin voi ottaa yhteyttä, jos työelämässä onkin käynyt huonosti. Esitteitä on valmistettu 15 eri kielellä ja ne löytyvät Työsuojeluviranomaisen nettisivulta. Samalta sivulta löydät myös tulostettavia julisteita samasta aiheesta.

”Käyntikortti” työvoiman hyväksikäytön uhrille

Tämän pienen kortin voi sujauttaa huomaamatta henkilölle, jonka epäilet olevan työvoiman hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhri. Kortissa on kysymyksiä, joiden avulla mahdollinen uhri voi tunnistaa hyväksikäytön omissa tai kollegansa olosuhteissa, sekä yhteistiedot Auttamisjärjestelmään ja työsuojeluviranomaiselle. Kortteja ovat käyttäneet työssään mm. työsuojeluviranomaiset.

Kortti on tarkoitettu painatettavaksi tavallisen käyntikortin kokoisena.
Alta voit ladata kortin eri kielillä. Auttamisjärjestelmä ei valitettavasti voi painattaa kortteja käyttöösi, vaan jokaisen toimijan toivotaan joko tulostavan tai painattavan kortin itse.

SuomiEnglanti
ArabiaBengali
KiinaKurdi
PersiaTurkki
Urdu
Vietnam
Venäjä

Lista ihmiskaupan tunnusmerkeistä

Koulutustarkoitukseen ja muistilistaksi  sopiva, helposti tulostettava lista ihmiskaupan tunnusmerkeistä on saatavilla suomeksi ja englanniksi. Jaa listaa tuttavillesi tai laita se työpaikkasi kahvihuoneeseen muistuttamaan siitä, kuinka ihmiskauppaa voi tunnistaa. Lista  on tuotettu Pro-tukipiste ry:n Askelmerkit dialogiseen tunnistamiseen -hankkeessa (2016-2017) EU:n kansallisen sisäisen turvallisuuden rahaston tuella. Lisää ihmiskaupan uhrin tunnistamisesta täällä

Tunnusmerkkilista suomeksiTunnusmerkkilista englanniksi

Lisätietoa pakkoavioliitoista

Oikeusministeriön asettaman työryhmän mukaan ihmiskauppaa koskevaan rikoslain 25 luvun 3 §:ään lisättäisiin teon tarkoitukseksi pakkoavioliittoon saattaminen. Hallituksen esitys lain muuttamisesta on tarkoitus antaa eduskunnalle alkukesästä 2024. Eduskunnan kirjaston laatima lakihankkeen tietopaketti avioliittoon pakottamisen kriminalisoinnista käsittelee ajankohtaista teemaa.

Pakkoavioliitolla tarkoitetaan avioliittoa tai sen kaltaista suhdetta, jonka solmimiseen toinen tai molemmat puolisot eivät ole voineet vaikuttaa. Pakkoavioliitolla voidaan myös tarkoittaa laajemmin tilannetta, jossa avioliittoon on ensin suostuttu, mutta painostuksen tai muun vastaavan vuoksi toinen tai molemmat kumppaneista eivät halutessaan pääse irtaantumaan siitä.

Videot

Ihmiskaupan uhrilla on oikeus apuun

https://www.youtube.com/embed//U_BXY5sQeGs

Tämän videon voit näyttää mahdolliselle ihmiskaupan uhrille, kun haluat kertoa hänelle hänen oikeuksistaan sekä mahdollisuudesta saada apua Suomessa. Video on julkaistu suomeksi, englanniksi, arabian kielellä, thain kielellä sekä venäjäksi. Alla olevat linkit aukeavat uuteen ikkunaan.

Video on tuotettu Pro-tukipiste ry:n Askelmerkit dialogiseen tunnistamiseen -hankkeessa (2016-2017) EU:n kansallisen sisäisen turvallisuuden rahaston tuella.

Tunnista ihmiskaupan tunnusmerkit

https://www.youtube.com/embed//jWK-vERSkvo

Video auttaa ymmärtämään mitä ihmiskauppa on ja kuinka sitä voi tunnistaa. Video voi auttaa myös ihmiskaupan uhria tunnistamaan ihmiskaupan mahdollisuus omassa tilanteessaan. Video on julkaistu suomeksi, englanniksi, arabian kielellä, ranskaksi, thain kielellä sekä venäjäksi. Alla olevat linkit aukeavat uuteen ikkunaan. Lisätietoa tunnistamisesta löydät täältä

Video on tuotettu Pro-tukipiste ry:n Askelmerkit dialogiseen tunnistamiseen -hankkeessa (2016-2017) EU:n kansallisen sisäisen turvallisuuden rahaston tuella.

Video työntekijän oikeuksista Suomessa

https://www.youtube.com/embed//rX9IIeGIzg0

Videossa kerrotaan kattavasti ja kansantajuisesti työntekijän oikeuksista Suomessa. Videolla kerrotaan myös siitä, mitä työsuhteessa ei saisi tapahtua ja milloin työntekijä voi olla joutunut jopa rikoksen uhriksi. Video voi auttaa työntekijää tunnistamaan hyväksikäytön merkkejä omassa työsuhteessaan. Löydät videon useilla eri kielellä täältä (avautuu uuteen ikkunaan). 

Videon on laatinut Rikosuhripäivystys (www.riku.fi). Video on julkaistu useilla eri kielillä.

Tunnista ihmiskauppa – rauhoitu kuulemaan

https://www.youtube.com/embed//VWiegR61foU

Video kertoo, miten esimerkiksi sosiaali- tai terveysalojen työntekijät voivat valmistautua kohtaamiseen vaikeassa tilanteessa olevan ihmisen kanssa. Animaatiossa kuvataan hyviä käytäntöjä ihmiskaupan uhrin tunnistamistilanteessa, jotta kohtaaminen olisi turvallisen tuntuinen ja mahdollistaisi luottamuksen rakentumisen työntekijän ja ihmiskaupan uhrin välille. 

Video on tuotettu Pro-tukipiste ry:n Askelmerkit dialogiseen tunnistamiseen -hankkeessa (2016-2017) EU:n kansallisen sisäisen turvallisuuden rahaston tuella ja se on toistaiseksi saatavissa vain suomeksi. Lisää ihmiskaupan uhrin kohtaamisesta täällä.

Tietoa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille

Ihmiskaupan uhrien tunnistamisesta ja auttamisesta sosiaali- ja terveysaloilla löydät tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylläpitämältä sivustolta.

Oppaita sosiaali- ja terveysalalle 

Ihmiskaupan uhrin ensivaiheen tunnistaminen ja palveluohjaus 2017 – Ohje sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ja kouluttajille 

Avaa ovi avulle – Ihmiskaupan uhrin terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Oppimateriaali sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille 

Yhteystietoja  ihmiskaupan vastaisille toimijoille 14 eri valtiossa

Englanninkielinen nettityökalu auttaa löytämään yhteystiedot virallisille tahoille sekä järjestöille, jotka auttavat ihmiskaupan uhreja 14 eri maassa. Työkalu kattaa seuraavat valtiot: Bulgaria, Islanti, Liettua, Norja, Puola, Romania, Ruotsi, Saksa, Suomi, Tanska, Ukraina, Venäjä, Viro. 

Työkalun löydät täältä:  https://bsr-trm.com/

Työkalun on laatinut Itämeren valtioiden neuvoston Ihmiskaupan vastainen työryhmä projektissa HOF-BSR. 

Koulutusta verkossa

Ihmiskauppa Suomessa -verkkokoulutus

Kaikille avoin verkkokoulutus Ihmiskauppa Suomessa eOppiva-palvelussa on hyödyllinen ja tiivis tietopaketti ihmiskaupasta ja sen vastaisesta työstä Suomessa. Ihmiskauppa näyttää usein hyvin arkiselta ja voi tapahtua päivänvalossa, aivan silmiemme alla. Tässä koulutuksessa pääset oppimaan, mitä ihmiskauppa on ja miten se ilmenee tänä päivänä sekä nykypäivän työelämässä. Koulutus on tuotettu vuonna 2023 osana Oikeusministeriön ihmiskaupan vastaista toimintaohjelmaa ja sen toteutuksesta vastasi Aluehallintovirasto. Koulutuksen kesto on yli 60 minuuttia.

Eurooppalaista ihmiskauppalainsäädäntöä ammattilaisille (englanninkielinen koulutus)

Euroopan Neuvoston HELP-projekti (European Programme for Human Rights Education for Legal Professionals) tarjoaa ilmaisen verkkokurssin eurooppalaisen ihmiskauppalainsäädännön soveltamisesta. Kurssi on tarkoitettu tuomareille, syyttäjille, asianajajille, lakimiehille, esitutkintaviranomaisille sekä muille oikeustieteen alan ammattilaisille.  Kurssi on laadittu ihmisoikeusnäkökulmasta ja keskittyy uhrin suojelemiseen.

Kurssin etusivulle

Englanninkielinen verkkokoulutus on tarkoitettu etulinjan toimijoille kuten poliisi, rajavartiostot, sosiaalityöntekijät, vastaanottokeskusten työntekijät, järjestöt jne. Koulutuksessa opetellaan eri ihmiskaupan muotoja, ihmiskaupan uhrin tunnistamista ja ohjaamista avun piiriin. Huomaa kuitenkin, että Suomen osalta ihmiskaupan määritelmästä ja ohjaamisesta on ajantasaisin tieto näillä ihmiskauppa.fi-sivuilla. Koulutus on laadittu ICMPD:n (Interational Centre for Migration Policy Development) TRAM-projektissa (Trafficking Along Migration Routes) ja saa rahoitusta mm. Euroopan Unionilta.

Koulutus ihmiskaupan uhrien tunnistamisesta ja avun piiriin ohjaamisesta ENGLANTI

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän YouTube-tili

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän YouTube-tilille tallennetaan ihmiskauppaan, uhrien tunnistamiseen ja auttamiseen liittyviä webinaareja.