Ihmiskaupan vastainen työ Suomessa

Suomessa ihmiskaupan vastaista työtä tekevät monet eri toimijat valtiollisista toimijoista hyvinvointialueisiin, kuntiin, ammattiliittoihin ja järjestöihin. Näillä sivuilla esitellään lyhyesti joitakin keskeisiä toimijoita.

Tehokas ihmiskaupan vastainen työ edellyttää toimivaa ja luottamuksellista yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

Myös sinulla voi olla rooli ihmiskaupan vastaisessa työssä

Kasvattamalla tietoasi ihmiskaupasta pystyt havaitsemaan merkkejä ihmiskauppaan viittaavasta toiminnasta tai tunnistaa mahdollisen ihmiskaupan uhrin.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä voit saada neuvontaa, jos arvioit kohdanneesi ihmiskaupan uhrin. Voit ottaa auttamisjärjestelmään yhteyttä puhelimitse numeroon 02954 63 177, sähköpostilla ihmiskauppa.auttamisjarjestelma@migri.fi tai vaikka nimettömästi yhteydenottolomakkeella. Voit myös ohjata mahdollisen ihmiskaupan uhrin auttamisjärjestelmän avun piiriin.

Muistathan, että rikosten tutkiminen kuuluu esitutkintaviranomaiselle, eikä rikoksia tule koskaan yrittää selvittää itse. Jos havaitset toimintaa, joka viittaa ihmiskauppaan, ilmoita siitä poliisille.

Voit ilmoittaa rikoksesta tai lähettää rikoshavaintoja ja vinkkejä poliisin kansalliselle ihmiskaupparikosten tutkintaan erikoistuneelle poliisiryhmälle osoitteessa ihmiskauppa@poliisi.fi. Huomioi kuitenkin, ettei arkaluontoisen tiedon lähettäminen suojaamattomassa sähköpostissa ole välttämättä tietoturvallista. 

Kiireellisissä tilanteissa ota aina yhteys yleiseen hätänumeroon 112.

Jos taas epäilet kohdanneesi ihmiskaupan uhrin, mieti onko sinun mahdollista ja turvallista keskustella hänen kanssaan avun piiriin hakeutumisesta. Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä tarjoaa tällaisiin tilanteisiin ohjausta ja neuvontaa.