Nina – Kotiapulainen ihmiskaupan uhrina

Kertomus ja siinä esiintyvät henkilöt ovat kuvitteellisia. Kertomuksessa on soveltaen käytetty tosielämän tapauksia.

Diplomaattiperhe halusi hyvän kotiapulaisen. Sellaisen, joka hoitaisi kotia niin kuin kotimaassakin. He palkkasivat kotimaastaan 35-vuotiaan Ninan, joka lensi perheen luo heidän asemamaahansa. Se oli Ninan ensimmäinen ulkomaanmatka. Hän jätti kolme lastaan hoitoon äitinsä luo ja lupasi lähettää perheelle rahaa lasten kuluihin.

Nina- kotiapulainen

Nina haettiin lentokentältä ja vietiin suoraan perheen kotiin. Hänet toivotettiin tervetulleeksi ja hänelle osoitettiin pieni huone keittiön vierestä. Isäntäperhe otti Ninalta hänen passinsa ja kertoi hoitavansa Ninan paperiasiat kuntoon. Nina oli saapunut maahan kuukauden mittaisella turistiviisumilla ja isäntäperhe lupasi hankkia hänelle oleskeluluvan. Nina luotti isäntäperheeseen.

Ninan työt alkoivat jo aamuviideltä ja päättyivät noin yhdentoista aikaan illalla, ellei talossa pidetty illallisjuhlia. Silloin Nina pääsi nukkumaan vasta aamuyöstä. Hänellä ei ollut vapaapäiviä, koska perhe tarvitsi kotiapulaista koko ajan. Työtapa oli Ninalle tuttu hänen kotimaastaan. Hän oli kiitollinen saadessaan palkaksi 50 euroa kuussa. Siitä hän lähetti 40 euroa äidilleen.

Perhe kielsi Ninaa poistumasta talon piha-alueelta kertoen, etteivät asemamaan kansalaiset pidä ulkomaalaisista. Perheen mukaan Nina voitaisiin vaikka pahoinpidellä, jos hän liikkuisi ulkona. Nina uskoi perhettä – hänellä itsellään ei ollut kokemusta ulkomailla asumisesta. Perhe kielsi häntä myös juttelemasta ulkopuolisille. Nina totteli.

Kahden vuoden työskentelyn jälkeen Ninan selkä alkoi raskaan työn seurauksena oireilla. Selkäkivut muuttuivat sietämättömäksi ja hänen työtahtinsa hidastui. Perhe ei ollut tyytyväinen Ninaan, joka tuntui laiskottelevan ja teeskentelevän sairasta. Nina alkoi pyytää vapaapäiviä ja halusi käydä lääkärissä. Perheen isä ei suostunut viemään Ninaa lääkäriin ja kertoi Ninalle, ettei hän ollut hankkinut tälle oleskelulupaa. Isän mukaan Nina oli maassa laittomasti eikä voisi poistua talosta, koska hänet otettaisiin heti kiinni. Hän kertoi maan viranomaisten pahoinpitelevän laittomasti maassa olevia. Nina uskoi perheen isää ja totteli.

Kun Ninan kivut edelleen pahenivat eikä hän enää kyennyt töihin, perhe lähetti hänet takaisin kotimaahansa. Nina ei saanut mukaansa lainkaan palkkaa, koska perhe kertoi kaiken rahan menneen Ninan matkalippuihin. Seuraavalla viikolla perheeseen saapui uusi kotiapulainen Maya.