Ohjaa uhri avun piiriin

Ihmiskaupan uhria voivat Suomessa auttaa:

  • Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmätäältä näet, minkälaista apua auttamisjärjestelmästä voi saada
  • Järjestöt – löydät järjestöjen yhteystietoja täältä
  • Hyvinvointialueiden sosiaalitoimi – ota tarvittaessa yhteys alueesi sosiaali- ja kriisipäivystykseen
  • Hätätilanteessa soita kuitenkin aina numeroon 112

Ihmiskaupan uhrien ohjaaminen auttamisjärjestelmään

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä voivat saada apua mahdolliset ihmiskaupan uhrit ja heidän Suomessa oleskelevat alaikäiset lapsensa. Apua voivat saada myös ihmiskaupparikoksen tutkinnassa avustavat henkilöt.

Viranomainen sekä kolmannen tai yksityisen sektorin toimija voi ohjata henkilön auttamisjärjestelmään. Se edellyttää, että henkilö on antanut tähän suostumuksensa. Kenenkään henkilötietoja ei saa lähettää auttamisjärjestelmälle ilman, että henkilö on suostunut siihen.

Tavallisesti hakemus tehdään kirjallisesti.

Anna henkilölle tietoa auttamisjärjestelmästä, että hän voi päättää, haluaako hän hakeutua auttamisjärjestelmän asiakkaaksi. Voit käyttää apuna alla olevaa esitettä, jossa kerrotaan auttamisjärjestelmän palveluista eri kielillä.

Esitteet auttamisjärjestelmästä eri kielillä (aukeaa uuteen ikkunaan)

Kiireelliset tilanteet

Kiireellisissä tilanteissa voit soittaa Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmälle. Silloin ei tarvitse tehdä kirjallista hakemusta. Tilanne voi olla kiireellinen esimerkiksi silloin, jos henkilöllä ei ole turvallista majoitusta tai häneen kohdistuu turvauhka.

Henkilön suostumus hakemuksen tekemiselle on varmistettava myös kiireellisissä tilanteissa.

Auttamisjärjestelmän infopuhelin 029 54 63 177 palvelee vuorokauden ympäri viikon jokaisena päivänä. Virka-ajan ulkopuolella infopuhelimen kautta voidaan hoitaa kiireellisiä asioita tai ottaa vastaan soittopyyntö. Auttamisjärjestelmän asiantuntijatiimi vastaa puhelimeen arkisin klo 8:00 – 16:15.

Hakemuksen tekeminen

Näin teet hakemuksen eli esityksen henkilön ottamiseksi auttamisjärjestelmän asiakkaaksi:

Lomakkeet auttamisjärjestelmään esittämisestä (aukeaa uuteen ikkunaan)

1. Kerro mahdolliselle ihmiskaupan uhrille auttamisjärjestelmästä. Voit esimerkiksi antaa hänelle tätä varten tehdyn esitteen. Esite on olemassa 23 eri kielellä. Anna hänelle tietoa myös henkilötietojen käsittelystä auttamisjärjestelmässä (tämän sivun alaosassa).

2. Täyttäkää hakemus (lomake auttamisjärjestelmään esittämiseksi) yhdessä ja käykää läpi siinä oleva tieto. Lomakkeissa on ohje niiden täyttämiseen. Voit tarvittaessa pyytää ohjausta auttamisjärjestelmästä puh. 02954 63 177 / ihmiskauppa.auttamisjarjestelma@migri.fi.

3. Lähetä hakemus tietoturvallisesti joko postissa tai turvasähköpostilla (ohjeet alempana).

4. Auttamisjärjestelmä kuittaa hakemuksen vastaanotetuksi. Kun auttamisjärjestelmä on tehnyt päätöksen siitä, voiko se ottaa ohjaamasi henkilön asiakkaaksi, se on yhteydessä häneen.

Huomioithan, että sinulla ei välttämättä ole oikeutta saada tietoa siitä, otetaanko asiakkaaksi esittämäsi henkilö auttamisjärjestelmän asiakkaaksi. Auttamisjärjestelmä voi antaa tiedon esityksen tekijälle vain, jos hänellä on lakin perustuva oikeus saada tieto tai esitettävän henkilön suostumuksella.

Hakemuksen lähettäminen

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän yhteystiedot löydät täältä

Voit käyttää esityksen lähettämisessä myös tätä palvelua, jonka kautta voit lähettää arkaluontoista tietoa turvallisesti:  securemail.migri.fi (avautuu uudessa välilehdessä). Kirjoita palveluun sähköpostiosoitteesi ja klikkaa ”Jatka”. Tämän jälkeen sinun pitää vielä klikata ”Rekisteröidy” ja sen jälkeen seurata sähköpostiisi tulleita ohjeita. Rekisteröitymisessä sinulle lähetetään sähköpostiin viesti, joka sisältää henkilökohtaisen linkin, jolla voit tunnistautua palveluun. Saapunut linkki on voimassa 30 päivää.

Henkilötietojen käsittely auttamisjärjestelmässä

Anna auttamisjärjestelmään ohjaamallesi henkilölle tietoa myös henkilötietojen käsittelystä auttamisjärjestelmässä. Tietoa löytyy useilla eri kielillä. Voit tulostaa tai tallentaa erikielisiä tiedotteita tästä.

Erikieliset tietosuojatekstit (aukeaa uuteen ikkunaan)

Laaja tietosuojaseloste

Laajemman tietosuojaselosteen löydät tarvittaessa täältä. Tietosuojaselostetta ei tarvitse liittää esitykseen, mutta asiakkaalla on oikeus halutessaan tutustua siihen.