Jarno joutui pakotetuksi rikolliseen toimintaan sekä benefit fraud -ihmiskaupan uhriksi

Kertomus ja siinä esiintyvät henkilöt ovat kuvitteellisia. 


Jarno oli jo vuosia aiemmin menettänyt asuntonsa maksamattomien vuokrien ja häiriökäyttäytymisen vuoksi. Päihdeongelmansa ja menetettyjen luottotietojen vuoksi Jarnon oli vaikeaa löytää vakituista asuinpaikkaa tai työtä. Hän yöpyi usein muiden päihdekäyttäjien luona ja kesäisin ulkonakin. 

Kun ystävällisen oloinen pariskunta tarjosi Jarnolle tupakkaa ja kutsui hänet kylään, hän otti kutsun vastaan. Pariskunnan asunnolla juotiin viinaa ja tunnelma oli aluksi hyvä. Jarno jäi yöksi pariskunnan talon kellarikerroksessa sijaitsevaan vierashuoneeseen. 

Aamuyöllä Jarno havahtui kipuun: pariskunnan mies pahoinpiteli häntä yhdessä toisen, tuntemattoman miehen kanssa. Miehet haukkuivat Jarnoa loiseksi ja pohjasakaksi. Toinen miehistä uhkasi Jarnoa puukolla ja käski Jarnon siivota vierashuoneeseen aiheutunut sotku. Jarno siivosi. Vierashuoneen jälkeen hänen täytyi siivota muutkin talon huoneet. Miehet eivät päästäneet Jarnoa pois talosta ja uhkasivat etsiä Jarnon käsiinsä ja tappaa hänet, jos hän karkaisi. Jarno siivosi myös seuraavana päivänä, ja sitä seuraavana.

Hyväksikäyttäjät veivät Kelan Jarnolle maksamat etuudet

Pariskunta otti Jarnolta hänen pankkikorttinsa ja nosti Jarnon saamat tuet. Jarnon täytyi hakea lisää tukia, jotka pariskunta otti haltuunsa. Jarnolle annettiin jonkinlaista ruokaa ja toisinaan viinaa ja muita päihteitä. Joskus Jarnoa vietiin autolla paikkaan, jossa hänen käskettiin suorittaa asuntomurtoja. Jarno käskettiin myös ryöstämään rahaa ja päihteitä vanhalta tuttavaltaan. 

Jarnoon kohdistettiin toistuvaa väkivaltaa ja hänen vointinsa huononi myös kehnon ravinnon vuoksi. Hänen täytyi hoitaa pariskunnan kotia, tehdä pihatöitä sekä käskettäessä rikoksia. Talossa oli ase, jolla pariskunnan nainen osoitteli Jarnoa. Jarno tiesi, että pariskunnalla oli laaja tuttavapiiri, eikä hän uskaltanut edes yrittää pakoa. Hän eli jatkuvassa pelossa ja avun hakeminen tuntui mahdottomalta. 

Jarnon tapauksessa yhdistyvät pakkotyörikollisessa toiminnassa hyväksikäyttäminen sekä nk. benefit fraud ihmiskauppa, jossa uhria pidetään köyhyydessä ja ihmisarvoa loukkaavissa olosuhteissa, jotta hyväksikäyttäjä voi kerätä uhrille maksettavat palkat tai muut etuudet.