Golamin pomo väitti tuntevansa viranomaiset ja järjestöt: ”Heiltä ei kannattaisi hakea apua”

Kertomus ja siinä esiintyvät henkilöt ovat kuvitteellisia. Kertomuksessa on soveltaen käytetty tosielämän tapauksia.

Golam oli aluksi kiitollinen, kun hänen isänsä tuttava Fakhruddin oli järjestänyt hänet töihin Suomeen. Fakhruddin oli lainannut Golamille rahaa matkajärjestelyihin ja merkinnyt velkakirjaan myös maksun siitä, että hän oli järjestänyt Golamille työpaikan ja hoitanut hänen paperiasiansa kuntoon. Golamin tulisi maksaa Fakhruddinille myös vuokraa sekä säännöllinen korvaus ruoasta, jota hän Golamille järjesti.

Mies korjaa konetta

Fakhruddin vakuutti, että Golam voisi velan maksettuaan lähettää rahaa perheelleen ja perhe voisi elää kotimaassa turvallisesti. Golam oli kiitollinen Fakhruddinille kaikista järjestelyistä. Luku- ja kirjoitustaidottomana Golam ei olisi itse pystynyt hoitamaan kaikkia asioitaan niin sujuvasti. Fakhruddin tunsi maailman tavat ja oli järjestänyt työpaikan ulkomailta jo monelle Golamin tuttavallekin.

Töihin alihankkijalle

Suomessa Golam ei työskennellytkään Fakhruddinin liikkeessä, vaan Fakhruddin järjesti hänet töihin toiseen yritykseen. Tämä Fakhruddinin tuttavan yritys toimi toisen, tunnetumman yrityksen alihankkijana. Fakhruddin kävi usein tarkastamassa, että Golamin työnteko on vaaditulla tasolla. Hän keräsi työnantajalta Golamin  palkan ja kertoi kuittaavansa sillä Golamin velkaa. Golamille palkasta ei jäänyt käteen kuin muutama kymppi kuussa.

Golam asui Fakhruddinin järjestämässä yksiössä yhdessä kuuden muun työntekijän kanssa. He maksoivat asumisesta 300 euroa kuukaudessa per asukas. Miehille tuotiin asuntoon iltaisin ruokakulho ja leipää aamiaiseksi. Työntekijät tekivät töitä eri kohteissa. Kaikkien työpäivät olivat hyvin pitkiä eikä taukoja saanut pitää.

Töihin täytyi tulla sairaanakin. Sairastuttuaan vatsatautiin Golam pyysi saada jäädä päiväksi asuntoon lepäämään. Työnantaja ei hyväksynyt tätä, vaan potki Golamia kunnes tämä suostui lähtemään töihin. Työnantaja kertoi Golamista Fakhruddinille, joka uhkaili Golamia seurauksilla, jos hän vielä niskoittelisi. Golam oli Fakhruddinin mukaan allekirjoittanut vuoden mittaisen työsopimuksen ja hänen täytyi kunnioittaa sitä.

Fakhruddin väittää tuntevansa kaikki viranomaiset

Fakhruddinilla oli myös muita keinoja vaikuttaa Golamin työskentelytahtiin. Fakhruddin oli Golamin kotikaupungissa hyvin vaikutusvaltainen mies. Hän kertoi olevansa sitä myös Suomessa, eikä Golam osannut epäillä Fakhruddinin kertomaa. Fakhruddin uskotteli Golamille, että hänellä oli ystäviä Maahanmuuttovirastossa. He voisivat milloin tahansa perua Golamin oleskeluluvan, Fakhruddinin tarvitsisi vain pyytää.

”Tunnen poliisit ja voin järjestää sinut vankilaan koska vain.”

Kun poliisit olivat käyneet asioimassa Fakhruddinin omassa liikkeessä, hän oli ottanut siitä valokuvia, joissa hän poseeraa yhdessä virkapukuisten poliisien kanssa. Sillä  Fakhruddin todisti Golamille ja muille työntekijöille, että myös Suomen poliisi olisi hänen talutusnuorassaan. Poliisi voisi Fakhruddinin pyynnöstä pidättää Golamin ja vangita hänet mistä vain rikoksista Fakhruddin haluaisi. Golam viruisi vankilassa vuosia pelkällä vedellä ja leivällä.

Golamin ei Fakhruddinin mukaan kannattanut hakea tukea myöskään järjestöistä tai seurakunnista, vaikka nämä joskus liikkeessä kävivätkin. Fakhruddin väitti olevansa hyvää pataa myös näiden toimijoiden kanssa. Hän näytti Golamille järjestöjen esitteitä ja käyntikortteja ja kertoi, että hän on saanut  ne järjestöissä toimivilta ystäviltään.

Velkavankeus

Golam oli Fakhruddinille velkaa niin paljon, ettei hän voinut menettää työpaikkaansa. Fakhruddin oli monta kertaa uhannut lähettää Golamin takaisin kotikylään jos hän ei tottelisi työnantajaansa. Fakhruddin pitäisi huolen siitä, ettei kukaan enää palkkaisi Golamia kotikaupungissa, ei häntä eikä hänen perhettään. Golam ja hänen perheensä eivät saisi velkoja millään maksettua ja he olisivat Fakhruddinille velkaa ikuisesti. Työtä oli siis jatkettava, vaikkei siitä tuntunut jäävän mitään käteen.

Golam kyllä pyysi Fakhruddinia jättämään hänelle edes jonkin verran rahaa, että hän voisi lähettää jotain myös perheelleen. Fakhruddin suuttui Golamin pyynnöistä. Ylemmältä ihmiseltä ei ollut sopivaa vaatia rahaa.

Työskenneltyään Suomessa vuoden Golamin työnteon perusteella saatu oleskelulupa umpeutui. Samana päivänä työnantaja ja Fakhruddin ilmoittivat, että Golam palaisi takaisin kotimaahansa. Fakhruddinin mukaan työsuhdetta ei enää jatkettaisi, koska Golam oli ollut niin hankala ja vaatinut ylemmiltään rahaa. Fakhruddin oli hankkinut Golamille paluuliput kotimaahan, jonne Golam palasi 60 euroa taskussaan. Velkaa Fakhruddinille oli jäljellä vielä joitakin satoja euroja.

Huom! Yksittäiset henkilöt tai työnantajat saattavat väittää, että heillä on yhteyksiä viranomaisiin ja/tai järjestötoimijoihin, ja että he voisivat sitä kautta vaikuttaa  viranomaisten päätöksiin ja saada heiltä tietoa. Tämä ei ole totta. Kyseessä on yksi yleisimmistä keinoista hallita työntekijöitä, joiden työehdot ovat lainvastaiset tai jotka työskentelevät pimeästi.