Mikko – loverboyn uhri

Kertomus ja siinä esiintyvät henkilöt ovat kuvitteellisia. Kertomuksessa on soveltaen käytetty tosielämän tapauksia.

Loverboyn-uhri

19-vuotias Mikko oli tavannut Jaakon yökerhossa. Jaakko oli karismaattinen ja komea, Mikko tunsi rakastuvansa Jaakkoon heti. Jaakon kautta avautui ovi uusiin piireihin ja Jaakon seurassa näyttäytyminen tuntui hyvältä. Jaakolla oli kallis maku.  Hän pukeutui aina tyylikkäästi ja piti uuden autonsa kiiltävänä, tarjosi baarissa drinkit kaikille kavereille.

Pian paljastui, että Jaakko oli korviaan myöten veloissa. Lisää velkaa syntyi jatkuvasti, kun Jaakko yritti tienata rahojaan takaisin nettikasinolla.

Jaakko manipuloi Mikon seksityöhön

Mikon muutettua Jaakon luo Jaakko muuttui ärtyisäksi ja haastoi jatkuvasti riitaa. Mikko oli valmis tekemään kaikkensa, että Jaakko piristyisi. Jaakolla olikin suunnitelma velkakierteen selvittämiseksi: eräs Jaakon kaveri oli kiinnostunut Mikosta. Mikko voisi käydä kaverin kanssa ulkona ja katsoa, miten asiat etenevät. Kaveri olisi valmis maksamaan seksistä Mikon kanssa. Jaakko järjesti Mikon ja kaverinsa tapaamisen.

Mikko tienasi tapaamisesta sen verran hyvin, että Jaakko alkoi järjestää Mikolle tapaamisia myös muiden tuttaviensa kanssa. Vähitellen Mikon kalenteri täyttyi tapaamisista, niitä alkoi olla useita per ilta. Hän toi rahat kotiin Jaakolle, joka kertoi lyhentävänsä rahoilla velkaansa. Hän lupasi asioiden paranevan, kun hänen velkansa olisi maksettu. Sitten Jaakko ja Mikko voisivat matkustaa vaikka Bahamalle.

Mikkoa rangaistaan jos hän ei tienaa riittävästi

mies-luovuttaa-rahaa

Jaakko oli kuitenkin edelleen ärtynyt ja hän oli erityisen vihainen, jos Mikko ei ollut tuonut riittävästi rahaa kotiin. Hän syytti Mikkoa siitä, että Mikko makasi miesten kanssa huvikseen kun hänen olisi pitänyt tienata. Jaakko alkoi lyödä Mikkoa, jos rahaa ei tullut riittävästi. Mikon oli otettava lisää asiakkaita.

Mikko ei olisi halunnut harjoittaa prostituutiota, ei ainakaan niin usein. Jaakko piti Mikkoa vallassaan eikä Mikko halunnut, että Jaakko jättäisi häntä. Mikon asuminen ja toimeentulo olivat riippuvaisia Jaakosta. Mikko uskoi rakastavansa Jaakkoa ja uskoi, että loppujen lopuksi Jaakko oli kuitenkin ihan hyvä mies.

Loverboy-ilmiö

Mikko oli joutunut niin kutsutun loverboyn uhriksi. Loverboy-ilmiössä hyväksikäyttäjä koukuttaa toisen osapuolen parisuhteeseen ja alkaa vaatia tältä esimerkiksi seksipalveluiden myymistä, jopa rangaistuksen uhalla.

Loverboyn uhrit eivät usein itse näe tilannettaan ja tilanteesta irtautuminen voi olla erittäin vaikeaa. Usein uhrit pysyvät lojaaleina hyväksikäyttäjilleen. Ilmiötä kutsutaan myös romeo pimp -ilmiöksi.

Loverboyn uhriksi voi joutua kuka tahansa ikään, sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Joissain Euroopan maissa rikollisverkostot kouluttavat nuoria miehiä loverboy-toimintaan. Erityisesti Hollannissa (englanninkielinen sivusto aukeaa uuteen ikkunaan) on kiinnitetty viime vuosina huomiota kasvuun loverboy-hyväksikäyttäjän uhriksi joutuneiden määrässä. 

Yleensä loverboyt valitsevat uhrikseen nuoren tytön tai naisen. Uhriksi valitaan usein henkilö, joka on haavoittuvassa asemassa esimerkiksi nuoren ikänsä, taloudellisen tilanteensa, perhetilanteensa, näköalattomuuden tai vaikkapa avioeron vuoksi.