Jaana halusi malliksi mutta joutui hyväksikäytetyksi

Kertomus ja siinä esiintyvät henkilöt ovat kuvitteellisia. Kertomuksessa on soveltaen käytetty tosielämän tapauksia.

Mallitoimisto

16-vuotiaan Jaanan toiveet tuntuivat toteutuvan, kun tyylikkäästi pukeutunut mieshenkilö lähestyi häntä vaatekaupassa ja kertoi, että Jaanasta voisi tulla malli. Jaana oli aina unelmoinut mallin urasta, muttei ollut aivan varma, oliko hän kuitenkaan tarpeeksi pitkä, laiha tai kaunis malliksi. Mies vakuutteli Jaanalle, että Jaana oli erittäin kaunis ja juuri sitä, mitä mallimaailma nyt etsi. Jaana ja mies vaihtoivat yhteystietoja ja mies kertoili Jaanalle matkoista ulkomaille, kuvauksista aurinkoisilla rannoilla ja elämästä suurkaupunkien yökerhoissa. Kaikkea tätä voisi olla luvassa, kun Jaanasta tulee malli.

Mies ja Jaana sopivat tapaamisen miehen studiolle. Mies kuvasi Jaanaa ensin farkuissa ja teepaidassa. Sitten mies kertoi Jaanalle, että Jaanasta tarvittaisiin myös alastonkuvia: vain alastonkuvissa tulisi ilmi Jaanan vartalonmalli ja luontainen kauneus.

Jaana epäröi, mutta miehen vakuutellessa, että kaikki muutkin malliehdokkaat joutuvat suostumaan alastonkuviin, myös Jaana suostui niihin. Kun Jaana aluksi kieltäytyi, mies alkoi moittia Jaanaa: hänestä ei koskaan tulisi mallia, jos hän ei pystyisi poseeraamaan edes yksinkertaisissa kuvissa. Miehen ei kannattaisi tuhlata aikaansa Jaanaan. Jaana aneli vielä yhtä mahdollisuutta ja mies jatkoi kuvaamista.

Jaanaa kiristetään alastonkuvilla

Kuvauksia järjestettiin myös muina päivinä ja mies toi myös muita ”mallimaailman guruja” katsomaan kuvauksia. Eräänä päivänä mies kehotti Jaanaa poseeraamaan yhdessä muiden miesten kanssa. Miehet riisuuntuivat alasti ja alkoivat kosketella Jaanaa. Jaana pelästyi ja huusi, ettei hän ole suostunut tällaiseen eikä tulisi suostumaankaan. Tässä vaiheessa mies otti esiin Jaanan aiemmat alastonkuvat. Mies kertoi Jaanalle, että kuvat tulisivat leviämään ympäri internetiä jos Jaana alkaisi temppuilla.

Kuvia lähetettäisiin myös Jaanan vanhemmille ja isovanhemmille, Jaanan koulukavereille ja opettajille. Myös Jaanan työnantaja jäätelökioskissa saisi kopiot kuvista. Kuinka Jaanan sitten kävisi? Jaana alistui kuvauksiin. Kuvausten edetessä miehet olivat yhdynnässä Jaanan kanssa. Kuvausten jälkeen mies antoi hänelle 50 euroa palkkiota.

Nyt miehen hallussa oli vielä rankempia otoksia Jaanasta. Videota, jossa miehet olivat yhdynnässä hänen kanssaan. Kiristys jatkui. Jaanan oli miehen käskystä aloitettava seksin myyminen miehen tuttaville. Hän vihasi työtä eikä jaksanut hymyillä vaikka mies sitä edellyttikin.

Jaana tunnistetaan ihmiskaupan uhriksi

Jaana kävi terveyskeskuksessa hakemassa apua sukupuolitautiin. Terveydenhoitaja keskusteli Jaanan kanssa ja Jaana kertoi tekevänsä seksityötä. Terveydenhoitaja teki viipymättä lastensuojeluilmoituksen sekä rikosilmoituksen, koska epäili Jaanan joutuneen seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Jaana oli kauhuissaan: nyt kaikki tulisi ilmi! Poliisi jutteli Jaanan kanssa ja kertoi samalla Jaanalle ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä. Jaana soitti auttamisjärjestelmälle ja keskusteli työntekijän kanssa.

terapiapalvelut

Yhteistyössä auttamisjärjestelmän kanssa lastensuojelu järjesti Jaanalle turvallisen asuinpaikan, koska häneen arvioitiin kohdistuvan turvauhkaa ja manipulointiyrityksiä rikoksentekijän taholta. Jaanalle hankittiin asianajaja ja tukihenkilö. Jaanan terveyttä hoidettiin ja hän alkoi vähitellen toipua fyysisistä ongelmistaan. Henkisiin traumoihin Jaana sai terapiaa. Reilun vuoden kuluttua käräjäoikeus tuomitsi Jaanaa hyväksikäyttäneen miehen törkeästä ihmiskaupasta. Jaana sai korvauksia kokemistaan kärsimyksistä.