Selam – kerjäämään pakotettu lapsi

Kertomus ja siinä esiintyvät henkilöt ovat kuvitteellisia. Kertomuksessa on soveltaen käytetty tosielämän tapauksia.

Koditon lapsi on altis monenlaiselle hyväksikäytölle. Tämän oppi nopeasti myös Selam, joka oli jäänyt orvoksi äitinsä kuoltua. Äidin kanssa Selam oli kerjännyt itäafrikkalaisen suurkaupungin kaduilla ja nukahtanut iltaisin äidin huivin suojaan. Nyt kun äiti oli poissa, Selam oli yksin ja suojaton.

Selam-kerjääminen

Kuusivuotias Selam-tyttö huomattiin kadulla nopeasti. Pomoksi kutsuttu mies lähestyi häntä, tarjosi hänelle teetä ja leipää ja lupasi huolehtia Selamista. Hän vei Selamin peltirakennuksen takana sijaitsevalle pienelle piha-alueelle, jossa Selam tapasi muitakin lapsia. Pomo kertoi, että lapset voisivat nukkua pihalla pressun alla. Hän huolehtisi, ettei kukaan satuta heitä yöllä. Vastineeksi tästä lasten tulisi tienata Pomolle rahaa. Pomo käski Selamin mennä kerjäämään muiden lasten kanssa.

Äitiään ikävöivä Selam ei kuitenkaan saanut kerjättyä kuin muutaman kolikon. Muut lapset olivat saaneet enemmän rahaa, jotkut olivat jopa näpistäneet pari rahapussia. Pomo seisoskeli jatkuvasti taustalla vahtimassa lapsia. Kun lapset palasivat Pomon pihaan, Pomo keräsi ja laski rahat. Hän pysähtyi Selamin kohdalla ja läimäytti Selamia kasvoille. Hän torui Selamia vetelehtimisestä. Pomo kertoi, ettei Selam saisi ruokaa ennen kuin hän on oppinut kerjäämään kunnolla. Selamin olisi muutenkin hyvä näyttää vähän nälkäisemmältä, jotta hän saisi enemmän rahaa.