Cybersex trafficking – lapsiuhrit videoyhteyden päässä

Kertomus ja siinä esiintyvät henkilöt ovat kuvitteellisia. Kertomuksessa on soveltaen käytetty tosielämän tapauksia.

Dave oli saanut yhteyden verkostoon, jossa jaettiin seksuaalissävytteisiä kuvia lapsista sekä raaempaakin lasten seksuaalista hyväksikäyttöä kuvaavaa materiaalia. Verkoston kautta hän tutustui toimintaan, jossa hän pystyi rahalähetyksen tekemällä kertomaan mitä halusi lapsen tekevän kuvissa ja videoilla.

Kuvituskuva. Mustavalkoinen kasvokuva lapsesta, joka pitelee vasemmalla kädellään lamppua nenänsä edessä.


Dave oli turvallisesti kotonaan ja vastaanotti ostamiansa videoita. Ensin videolla näkyi mies, joka kertoi huonolla englannilla huolehtivansa pojasta, joka istui lattialla. Dave kuuli miehen komentavan poikaa. Sitten alkoi tapahtua. Mies puhui pojalle vieraalla kielellä ja poika alkoi toimia Daven toiveiden mukaisesti. Videolle ilmestyi myös nuori nainen. Lapseen kohdistui koko ajan raaempaa ja raaempaa seksuaalista väkivaltaa.

Tätä on cybersex trafficking

Cybersex trafficking on ihmiskaupan muoto, jossa lasta tai nuorta käytetään seksuaalisesti hyväksi live-videoyhteyden välityksellä. Lapsi voidaan määrätä tekemään seksuaalisia tekoja itselleen tai toiselle lapselle, tai lasta voi hyväksikäyttää yksi tai useampi aikuinen. Lähetystä katsova maksaa näkemästään ja voi lisämaksusta kertoa, mitä haluaa ruudulla nähdä. Videota lähettävät henkilöt vastaanottavat rahat ja ohjaavat lasta.

Tyypillisempi hyväksikäytön muoto on kuitenkin lapseen kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa koskevien videotallenteiden ja kuvien tuottaminen, myyminen ja ostaminen, sillä tämä ei edellytä nopeaa internetyhteyttä toisin kuin live-videoyhteys.

Kuvituskuva. Aasialainen tyttö katsoo puhelintaan peiton alla.


Ihmiskaupan tunnusmerkistön toteutuminen ei tässä ihmiskaupan muodossa edellytä sitä, että lähetystä katsova ja hyväksikäytön uhri koskaan tapaisivat oikeassa elämässä. Jokainen lapsen hyväksikäyttöön osallistuva katsojasta ja palvelun ostajasta lasta ohjaavaan parittajaan voi syyllistyä törkeään ihmiskauppaan.

Cybersex trafficking tapahtuu kenties yleisimmin länsimaalaisen katsojan sekä köyhästä valtiosta kotoisin olevan lapsen ja häntä parittavien ja hyväksikäyttävien henkilöiden välillä. Koko tapahtumaketju voi kuitenkin tapahtua yhden valtion rajojen sisällä, myös Suomessa.


Hyväksikäytön seuraukset lapselle ovat erittäin tuhoisat ja vaikuttavat perustavanlaatuisesti lapsen henkiseen ja fyysiseen terveyteen ja kehitykseen.