Romania erehdytettiin ja hänet pakotettiin kerjäämään

Kertomus ja siinä esiintyvät henkilöt ovat kuvitteellisia. Kertomuksessa on soveltaen käytetty tosielämän tapauksia.

mies-selviytynyt-ihmiskaupasta-siluetti

Roman suostui autonkuljettajaksi tutulle miehelle. Mies oli kotoisin samasta kylästä ja Roman tiesi hänen menestyneen maailmalla. Tarkoitus oli ajaa auto Euroopan läpi Ruotsiin ja tulla sitten itse junalla takaisin. Roman oli ollut työttömänä jo useita kuukausia ja häätö vuokra-asunnosta uhkasi jatkuvasti, joten työkeikka tuli tarpeeseen. Palkkioksi Romanille luvattiin työtä ja asunto Ruotsista. Keikka sujui hyvin ja Ruotsissa sovittiin, että Roman ajaisi auton vielä Ruotsista Suomeen. Suomessa odottaisi asunto ja uusi elämä.

Suomessa Roman tapasi yhteyshenkilönsä, joka vei hänet asuntoon. Asunto oli huonokuntoinen ja siellä oleskeli useita muitakin ihmisiä. Romanin käskettiin etsiä itselleen makuusija. Lisää ohjeita ja palkkansa hän saisi seuraavana päivänä.

Romania painostetaan uhkaamalla hänen tytärtään

Heti aamulla asuntoon saapui useita miehiä, jotka alkoivat kovistella Romania. Romanille ei olisi tiedossa rahaa eikä omaa asuntoa. Sen sijaan miehet kertoivat Romanille, että hänen täytyisi hankkia miehille rahaa keinolla millä hyvänsä. Roman voisi kerjätä tai varastella, kuinka vain.

Rehellisenä miehenä Roman kieltäytyi miesten vaatimuksista. Miehet vastasivat tähän pahoinpitelemällä Romania metalliputkella. Lisäksi miehet kertoivat käyvänsä vierailulla Romanin kotimaassa asuvan aikuisen tyttären luona, mikäli Roman aiheuttaisi hankaluuksia tai kertoisi tilanteestaan ulkopuolisille.

Roman kerjäsi rahaa pääkaupunkiseudulla, välillä Rautatientorilla, välillä muilla tuottoisilla alueilla. Mieshenkilö kiersi keräämässä Romanin rahat ja torui häntä jatkuvasti siitä, ettei kerjätty raha riittänyt. Romania pahoinpideltiin eikä hänelle annettu ruokaa. Miehet opettivat Romanille, kuinka rahaa saisi enemmän. Roman oppi, kuinka lompakko varastetaan ja kuinka saadaan selville pankkikorttien tunnusluvut.

Roman jää kiinni ja saa apua

Kun Roman jäi vihdoin kiinni varastettuaan nuoren naisen käsilaukun, hän oli huojentunut. Putkassa hän olisi ainakin turvassa. Poliisi epäili Romania useista rikoksista. Roman uskaltautui kertomaan, että hänet oli pakotettu tekemään rikoksia sekä kerjäämään. Aluksi poliisi ei uskonut Romania, mutta kuunteli kuitenkin Romanin kertomuksen. Roman ohjattiin ottamaan yhteyttä ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään.

Auttamisjärjestelmä keskusteli poliisin kanssa Romanin tilanteesta. Todettiin, että Romaniin kohdistuisi todennäköisesti turvauhka. Roman majoitettiin salaiseen osoitteeseen ja hänen turvallisuuttaan pidettiin silmällä.

Romanin toipuminen oli hidasta: hän kärsi unettomuudesta sekä voimakkaista pelkotiloista. Pahoinpitelyiden jäljiltä Romanin kylkiluita oli murtunut. Roman sai hoitoa sekä fyysisiin että henkisiin oireisiinsa. Poliisi aloitti esitutkinnan törkeästä ihmiskaupasta ja Roman sai tukihenkilön sekä taitavan asianajajan avukseen. Romanin toipuminen ja hyväksikäyttäjistä irtautuminen jatkuu edelleen.