Youssuf – paperiton ihmiskaupan uhrina
Kertomus ja siinä esiintyvät henkilöt ovat kuvitteellisia. Kertomuksessa on soveltaen käytetty tosielämän tapauksia.
Youssuf värvättiin töihin hänen ollessaan moskeijassa. Työtarjous kuulosti hyvältä Youssufista, joka oli ollut Suomessa nk. paperittomana jo joitakin viikkoja. Youssuf oli saanut kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa, eikä hän saanut enää majoittua vastaanottokeskuksessa. Youssuf ei kuitenkaan uskaltanut palata kotimaahansa ja piileskeli viranomaisilta. Hän oli varaton ja ilman asuinpaikkaa. Talvi lähestyi kovaa vauhtia, eikä Youssufilla ollut kuin kevyitä, lämpimään ilmastoon sopivia vaatteita.
Youssuf aloitti työt autoalan verstaalla. Hänen lisäkseen siellä oli myös kaksi muuta turvapaikkaa hakenutta henkilöä, joista toinen oli alaikäinen. Työntekijät saivat majoittua verstaalla varastossa, jonne työnantaja toi pienen lämminilmapuhaltimen. Työntekijät työskentelivät päivittäin aamusta iltahämärään, eikä päivän mittaan saanut pitää taukoja. Työpäivän aikana ei saanut syödä tai viipyä kauaa vessareissulla. Työnantaja kertoi tarkkailevansa työntekijöitä valvontakameroiden kautta.
Työnantaja lupasi Youssufille palkaksi 20 euroa per päivä. Ensimmäisen kuukauden palkaksi Youssuf sai 350 euroa. Sen jälkeen palkanmaksussa ilmeni ongelmia. Useita kuukausia työskenneltyään hän ei ollut saanut luvattua palkkaa, ainoastaan joitakin satunnaisia kymppejä. Hän tiesi, ettei alaikäinen kollega ollut saanut palkkaa laisinkaan. Kun työntekijät ovat pyytäneet työnantajalta palkkaansa, työnantaja on vastannut heille solvauksin. Hänen mukaansa palkalla maksettiin majoitustiloista sekä hänen vaitiolostaan. Työnantaja uhkasi viedä miehiltä pois varastotilan lämmittimen ja laittaa heidät ulos nukkumaan.
Työnantaja uhkaa ilmiantaa työntekijät poliisille
Työnantaja uhkaili työntekijöitä poliisilla lähes päivittäin. Hän kertoi ilmiantavansa laittomat työntekijät poliisille, jos työtä ei tehtäisi kunnolla tai jos palkkaa vielä ruinattaisiin. Hän kertoi, että Suomen poliisi olisi rasistinen eikä uskoisi miehiä, vaan pahoinpitelisi heitä ja palauttaisi suoraan kotimaahan. Miehet uskoivat työnantajaa, koska eivät tienneet mitä muutakaan uskoa.
Vuoden työskentelyn jälkeen Youssuf oli huonossa kunnossa sekä henkisesti että fyysisesti. Hän kärsi pelkotiloista ja masennuksesta. Tilanteesta ei tuntunut olevan mitään ulospääsyä. Työnantaja jatkoi uusien työntekijöiden värväämistä. Youssuf päätti mennä yhdessä muiden työntekijöiden kanssa vaatimaan palkkojaan työnantajalta. Tilanne kärjistyi käsirysyyn Youssufin ja työnantajan välillä. Samana iltana poliisi tuli hakemaan Youssufin työpaikalta. Työnantaja oli ilmoittanut Youssufista poliisille ja kertonut, että tämä on maleksinut luvatta hänen kiinteistössään ja hyökännyt hänen kimppuunsa. Työnantaja oli jopa viiltänyt itseään käsivarteen ja väitti, että viilto oli Youssufin aiheuttama. Tämä oli tehokas keino päästä eroon vaikeuksia aiheuttavasta työntekijästä.