TILDA – Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän digitaaliset työkalut ja tilastointi -hanke päättynyt
TILDA-hankkeessa lähdettiin toteuttamaan järjestelmää, joka tuottaisi tietoturvallisella tavalla tarkkoja ja monipuolisia tilastoja. Tilastojen tuli myös olla yhteensovitettavissa muiden viranomaisten vastaavien tilastojen kanssa.
Hanke edellytti hyvää ja laajaa yhteistyötä
Hankkeessa tehtiin laaja-alaista yhteistyötä eri viranomaisten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa, jotta tilastoissa käytettävät määritelmät ovat yhdenmukaisia ja verrattavissa muiden toimijoiden tilastoihin. Tärkeimpiä yhteistyötahoja olivat Oikeusministeriön ihmiskauppakoordinaattorin toimisto, Maahanmuuttovirasto, Keskusrikospoliisi ja Reilu työ -verkostoon kuuluvat kolmannen sektorin toimijat, kuten ammattiliitot ja Rikosuhripäivystys. Hankkeen projektipäällikkönä toimi ylitarkastaja Terhi Tafari.
Ihmiskaupan urien auttamisjärjestelmä on kansallinen viranomainen, jonka lakisääteinen tehtävä on ihmiskaupan uhrien auttaminen sekä toimiminen kansallisena asiantuntijaviranomaisena ihmiskauppaan ja ihmiskaupan uhreihin liittyvissä asioissa.
Auttamisjärjestelmä kerää ihmiskaupan uhreja koskevia tilastoja. Ne auttavat luomaan kokonaiskuvaa ihmiskaupasta Suomessa ja maailmalla. Auttamisjärjestelmän tuottamat tilastot ovat merkittäviä julkisten varojen ja poliittisen tahdon ohjautumisessa, viestinnässä, koulutuksessa ja resurssoinnissa sekä kansallisessa ja kansainvälisessä raportoinnissa.
Uudistukselle oli selkeä tarve
Auttamisjärjestelmän tilastoihin ja niiden keräämiseen on liittynyt useita haasteita, sillä niitä kerättiin melko vanhanaikaisin menetelmin.
– Tilastojen kerääminen on ollut auttamisjärjestelmän työntekijöiden muistin varassa. Kun tiedonkeruu perustuu muistiin eikä ole automatistoitua, voi tilastojen virhemarginaali kasvaa, kertoo Tilda-hankkeen projektipäällikkö Terhi Tafari.
Tilastointi oli rajallista ja sen tarkkuus riippui yksittäisten työntekijöiden kirjauksista. Pienetkin virheet kirjauksissa saattoivat aiheuttaa merkittäviä tilastovääristymiä. Auttamisjärjestelmä ei pystynyt vastaamaan Suomen kansainvälisiin velvoitteisiin liittyviin tilastopyyntöihin. Auttamisjärjestelmä sai huomautuksen asiasta muun muassa Euroopan Neuvoston ihmiskaupan vastaista yleissopimusta valvovalta asiantuntijaryhmä GRETA:lta sekä Ulkoministeriöstä. Uuden tilastointityökalun lisääminen auttamisjärjestelmän asiankäsittelyjärjestelmään kirjattiinkin osaksi Valtioneuvoston ihmiskaupan vastaista toimintasuunnitelmaa 2021-2023.
Kokemus TILDAsta positiivinen
Ensimmäiset TILDA-hankkeessa kehitetyt uudet toiminnallisuudet UMA-järjestelmässä otettiin käyttöön syyskuussa 2023 ja loput toukokuussa 2024. Auttamisjärjestelmän tiimi sekä UMA-käyttötuki saivat koulutuksen uusien toiminnallisuuksien käyttöön.
– Ensimmäisten viiden kuukauden aikana saatu kokemus uusitusta auttamisjärjestelmän asianhallinnasta on ollut yksinomaan positiivista. Tiimiläiset kertovat uuden järjestelmän säästävän heiltä paljon aikaa, Terhi Tafari toteaa.
Hankkeessa toteutettiin myös päätöksenteon digitalisoinnin lisäksi päätösasiakirjojen postittaminen UMA-järjestelmän kautta niin sanottuna eKirjeenä. Päätöksiä ei siis enää tarvitse itse tulostaa, kuorittaa ja postittaa, vaan nämä toimenpiteet voi hoitaa UMA:n kautta. Myös muita asiakirjoja voi lähettää asiakkaille UMA:n kautta eKirjeenä.
– Esittelin syyskuussa 2024 tilastointijärjestelmää ETYJ:lle, joka on selvittänyt eri valtioiden tilastointijärjestelmien tilaa. Sain palautetta, että TILDA on hienoin ja monipuolisin ihmiskauppaan liittyvä tilastointijärjestelmä, jonka ovat nähneet. Erityistä ihastusta herätti se, että tilastot voidaan kerätä normaalien työtehtävien ohessa automaation avulla, Terhi Tafari mainitsee.
Tilastojen raportointiin luotu järjestelmä valmistui syyskuussa 2024, mutta sen kehitys ja testaaminen jatkuvat edelleen. Kun raportointijärjestelmä (PowerBi) on testattu ja täysin valmis, sen käyttöön laaditaan ohjeet ja koulutetaan uusia käyttäjiä. Projektipäällikkö jatkaa myös projektin päätyttyä toiminnallisuuksien ylläpitäjänä ja vastaa osin käyttötuesta.
Uutinen hankkeen päättymisestä TILDA-hankkeella tilastot kuntoon – Ihmiskauppa
Lisätietoja hankkeesta:
Terhi Tafari, projektipäällikkö
Tilda-hanke
Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä
tel. 02954 63 240 / etunimi.sukunimi(a)migri.fi