Ihmiskaupan puolivuotiskatsaus 2024
Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän puolivuotiskatsaus kertoo alkuvuoden tilanteen.
Kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon aikana Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään kirjattiin 156 uutta hakemusta. Auttamisjärjestelmän piiriin hyväksyttiin 69 uutta ihmiskaupan uhria, joista suurin osa oli pakkotyön tai pakkoavioliiton uhreja. Määrät ovat huomattavasti pienempiä kuin aikaisempina vuosina.
Sekä hakemusten että uusien asiakkaiden määrä oli alkuvuodesta selvästi aiempia vuosia pienempi. Myös asiakkaiden kokonaismäärä kasvoi vain maltillisesti. Aiemmista vuosista poiketen enemmistö hakemuksista tuli vastaanottokeskuksista ja Maahanmuuttovirastosta. Hyvinvointialueiden tekemät hakemukset olivat hienoisessa nousussa. Uusien asiakkaiden joukossa pakkotyö oli yleisin ihmiskaupan muoto (43 % uusista asiakkaista), pakkoavioliittoja oli 35 % tapauksista.
”Auttamisjärjestelmään ohjattiin alkuvuonna huomattavan vähän asiakkaita. Koska emme itse tee tavoittavaa työtä, hakemukset tulevat muilta viranomaisilta ja sidosryhmiltä. Joidenkin tahojen osalta on ollut hyvin hiljaista, mutta tavallisesti hakemusten määrä nousee loppukesästä alkaen”, kertoo apulaisjohtaja Katri Lyijynen Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä.
Alkuvuonna 2024 Auttamisjärjestelmän asiakkaaksi tuli 27 Suomessa ihmiskaupan uhriksi joutunutta henkilöä. Henkilöt edustivat 16 kansalaisuutta ja joukossa oli myös Suomen kansalaisia.
”Ihmiskaupan uhrien asema on hyvin heikko, hyväksikäytetyksi joutuvat usein kaikkein heikoimmassa asemassa olevat. Uhrin voi olla mahdotonta päästä irti tilanteesta ilman ulkopuolista apua. Siksi vähäiset ohjaukset Auttamisjärjestelmään voidaan nähdä myös huolestuttavana: jääkö nyt uhreja tunnistamatta”, Lyijynen pohtii.
Kesäkuun lopussa Auttamisjärjestelmässä oli yhteensä 1 571 henkilöä, joista tunnistettuja uhreja oli 1 295 ja heidän alaikäisiä lapsiaan 276. Alaikäisiä uhrien joukossa oli 19. Noin kaksi kolmasosaa ihmiskaupan uhreista oli naisia. Kaikista Auttamisjärjestelmässä olevista asiakkaista lähes puolet (46 %) on pakkotyön uhreja. Seksuaalisen hyväksikäytön uhreja on 27 % ja pakkoavioliiton 21 %. Muita hyväksikäytön muotoja on tunnistettu vähemmän.
Ihmiskaupan vastainen työ on yhteiskunnallisesti merkittävää toimintaa. Ihmiskauppa on piilorikollisuutta, jonka paljastaminen auttaa yhteiskuntaa laajalti.
Koko katsaus on luettavissa alla: