Alueelliset IKV-verkostot tapasivat kevään aikana
Auttamisjärjestelmä koordinoi kuutta alueellista ihmiskaupan vastaisen työn verkostoa (IKV) eri puolilla Suomea: Tampereella, Turussa, Oulussa, Pohjanmaalla, Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Keväällä järjestettiin viisi työpajaa, joissa tarkasteltiin epäiltyä ihmiskauppaa kuvitteellisten tapausesimerkkien kautta.
Verkostojen jäsenistö on moniammatillinen, ja mukana on esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, poliiseja, lakimiehiä, vastaanottokeskusten työntekijöitä, seurakuntien edustajia sekä toimijoita Rajavartiolaitoksesta, aluehallintovirastoista, nuorisotyöstä ja järjestöistä. Työpajoissa tarkasteltiin epäiltyä ihmiskauppaa kuvitteellisten tapausesimerkkien kautta. Ensimmäinen tapaus käsitteli pakkoavioliittoa ja toinen pakkotyötä marjatilalla. Yhteistyössä pohdittiin alueellista työnjakoa ja tilanteiden etenemistä. Näiden tuloksena laaditaan alueelliset palvelukartat yhteystietoineen.
Työpajat keräsivät kiitosta osallistujilta. Erityisesti arvostettiin yhdessä tekemistä, palveluiden järjestämisvastuiden selkiyttämistä ja tiedon jakamista eri toimijoiden kesken. Työskentelymuodolle toivottiin myös jatkoa tulevaisuudessa.

Pohjois-Savossa työpaja järjestetään syksyllä. Kevään tapaaminen pidettiin Kuopion poliisiasemalla. Tilaisuutta emännöi rikoskomisario Minna Willman-Koistinen. Vierailevana asiantuntijana kuultiin HEUNIn Anniina Jokista, joka esitteli pakkoavioliittoja käsittelevää EASY-hanketta. Hankkeessa on tuotettu Pitkä polku -työkalupakki pakkoavioliiton uhrien tukemiseen sekä opas parhaista käytännöistä. Materiaalit ovat ladattavissa HEUNIn verkkosivuilta. Lisäksi tilaisuudessa käsiteltiin ajankohtaisia asioita poliisin näkökulmasta.
Rikoskomisario Minna Willman-Koistinen pitää IKV-verkostoja tärkeänä osana ihmiskaupan vastaista työtä.
”Alueellisella verkostotyöllä on merkittävä arvo alueellisen tilannekuvan ylläpidon ja kehittämisen osalta. Se, että konkreettisesti nähdään, verkostoidutaan, keskustellaan ja käydään läpi oman alueen ilmiöitä ja ongelmakohtia antaa aivan erilaisen työnäyn kuin sähköpostin kautta vaihdetut viestit tai etänä tapahtuvat kokoontumiset. Poliisille on erittäin tärkeää olla mukana alueellisessa verkostotyössä ja kuulla käytännön tason toimijoilta missä mennään, mihin asioihin tulisi reagoida ja mitä poliisilta odotetaan.”