Pohjoismainen lapsikaupan vastainen verkosto kokoontui Suomessa

Pohjoismainen lapsikaupan vastainen verkosto (Nordic Network against Trafficking in Children) on toiminut yli kymmenen vuotta. Verkosto kokoaa yhteen Pohjoismaiden kansallisia ihmiskaupan vastaisia asiantuntijoita vahvistamaan lasten suojelua ja torjumaan ihmiskauppaa.

Lapsikaupan vastainen verkosto siirtyi viime vuonna Pohjoismaiden ministerineuvoston alaisuuteen. Vuonna 2025 Suomi toimii Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaana ja vastaa myös tämän verkoston kokouksista. Kevään kokous pidettiin Helsingissä 6.5. ja siihen osallistui edustajia Ruotsista, Islannista ja Norjasta. Tapaaminen oli antoisa ja osallistujat jakoivat maansa tärkeitä kuulumisia lapsiin kohdistuvasta hyväksikäytöstä, väkivallasta ja ihmiskaupasta. Yhteistyön ja keskinäisen tiedonvaihdon todettiin olevan ensiarvoisen tärkeitä asioita.

Verkosto toimii asiantuntijafoorumina ja kokoukset pidetään englanniksi. Jokaisesta maasta osallistuu 1–3 edustajaa strategiselta ja/tai operatiiviselta tasolta. Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on osallistunut toimintaan alusta asti. Suomen vakituisia edustajia ovat Terhi Tafari auttamisjärjestelmästä ja Marjo Malja sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Kuvassa kokouksen osallistujat: Venla Roth (Suomi), Linda Rós Alfreðsdóttir (Islanti), Terhi Tafari (Suomi), Yvonne Karlsson (Ruotsi), Jonna Ålander (Ruotsi) ja Anne Kristine Iván (Norja).

Koska ihmiskauppa on usein rajat ylittävää rikollisuutta, kansainvälinen yhteistyö on hyödyllistä. Verkosto tarjoaa tärkeän alustan tiedon ja kokemusten jakamiseen, ammattilaisten väliseen yhteistyöhön sekä hyvien käytäntöjen kehittämiseen erityisesti uhrien tunnistamisen ja lasten suojelun näkökulmista. On myös tärkeä kertoa uusista ilmiöistä, jotka voivat liikkua maasta toiseen.

Tutkimusten* mukaan ihmiskaupan uhriksi joutuneita lapsia ei tunnisteta riittävästi. He voivat olla sosiaali- ja terveyspalveluiden piirissä, mutta hyväksikäyttö jää usein huomaamatta, mikä lisää uudelleen uhriksi joutumisen riskiä. Todellinen uhrien määrä saattaa olla suurempi kuin viralliset tilastot osoittavat, ja hyväksikäytön muodot ovat moninaisempia kuin aiemmin on ymmärretty. Auttamisjärjestelmä toimii aktiivisesti lapsiin kohdistuvaa hyväksikäyttöä ja ihmiskauppaa vastaan. Kansainväliset verkostot ovat työn tukena tärkeitä.

*Tutkimuksia aiheesta:
Selvitys Rikosuhripäivystyksen asiakkuudessa olevien seksuaaliväkivaltaa kokeneiden ihmiskaupan uhrien tapauksista ja tilanteista
Best Practices for Combating Trafficking in Children and Young People and for Identifying and Supporting Victims, Report on countries in the Baltic Sea region – Valto (valtioneuvosto.fi)
HatkassaSuomessa-raportti.pdf (pesapuu.fi)
Hatkassa lapsen silmin, Analyysi lastensuojelun sijaishuollosta luvatta poistuneiden lasten
kyselytutkimuksesta.