Människohandel för utnyttjande av arbetskraft

Utnyttjande av arbetskraft (som ibland även kallas för arbetsrelaterad människohandel) och sexuellt utnyttjande är de vanligaste formerna av människohandel i hela världen. Enligt Internationella arbetsorganisationen ILO fanns det cirka 21 miljoner offer för tvångsarbete i hela världen år 2016.

Utnyttjande av arbetskraft innebär att offret tvingas att arbeta utan att ha faktiska möjligheter att tacka nej till arbetet eller att sluta arbeta utan allvarliga konsekvenser.

Allvarliga konsekvenser kan innebära till exempel ett konkret hot mot offret eller offrets närstående. Dessutom kan offren känna att de inte är fria att lämna arbetet om de riskerar att avlägsnas ur landet eller förlora sin försörjning i ett främmande land om de slutar.

Anställningen kan se bra ut på papper

En återkommande egenskap av arbetsrelaterad människohandel på alla branscher är att offret arbetar alltför långa dagar med för låg lön eller till och med utan lön. Många offer tvingas att arbeta långa dagar utan ordentliga raster.

Arbetsgivaren riktar ofta psykiskt och ibland också fysiskt våld mot sina offer. På grund av de långa arbetsdagarna har offren ofta väldigt lite fritid, och i vissa fall har offren varit tvungna att bo på arbetsplatsen.

Ett typiskt drag för de fall av utnyttjande av arbetskraft som upptäckts i Finland är att anställningsförhållandet ser helt lagligt ut på papper. Den lön och de arbetstider som anges i arbetsavtalet kan överensstämma med kollektivavtalet, men i verkligheten följer man inte dessa villkor. Arbetstagaren kan till och med få en avtalsenlig lön till sitt konto, men då kan arbetsgivaren ta offrets bankkort i beslag eller kräva att offret ska ta ut pengarna från kontot och lämna dem tillbaka till arbetsgivaren i kontant form.

Anställda kan vara bundna till arbetsgivaren på många sätt

Arbetsgivaren kan begränsa offrets handlingsfrihet på många sätt, till exempel genom att ta offrets bankkort och andra viktiga handlingar, såsom offrets pass och uppehållstillstånd, i beslag.
Offret vet ofta inte hur det finländska samhället fungerar och är därför beroende av arbetsgivaren på många sätt. Detta gör det lättare för arbetsgivaren att kontrollera sitt offer.

Offret kan vara beroende av arbetsgivaren på grund av boende och uppehållstillstånd, men även till exempel på grund av de skulder som uppstod när resan och uppehållstillståndet arrangerades. Dessutom kan offret eller hans eller hennes närstående utsättas för hot, utpressning eller våld, vilket gör att arbetsgivaren behåller kontrollen.

Utnyttjande förekommer i många branscher i Finland

Utnyttjande av arbetskraft är den vanligaste formen av människohandel som upptäcks i Finland. I dag förekommer det särskilt ofta inom restaurang-, städ- och byggbranschen och inom jordbruk. Arbetsrelaterad människohandel har konstaterats förekomma också i privatpersoners hem. I dessa fall har offren arbetat som hemhjälp och utfört hushållsarbete hos personen som utnyttjat dem.

Utnyttjande av arbetskraft eller till och med tvångsarbete kan också förekomma inom ett parförhållande, äktenskap eller annat släktskapsförhållande. Denna typ av utnyttjande sker speciellt i privatpersoners hem.

De flesta offren i Finland är utländska medborgare

De som har utsatts för arbetsrelaterad människohandel i Finland har oftast varit utlänningar och ursprungligen tagit emot arbetet frivilligt. Oftast har en vän, släkting eller någon annan bekant i offrets hemland övertalat offret att komma till Finland och lovat offret ett bättre liv och en bra lön. I sådana fall avslöjas de faktiska arbetsförhållandena först när offret har kommit till Finland och börjat arbeta.

Personer som är papperslösa (som vistas olagligt i landet) eller riskerar att bli papperslösa har konstaterats löpa en större risk för att utsättas för arbetsrelaterad människohandel. Papperslösa invandrare hamnar ofta utanför samhällets tjänster och stöd, vilket gör det lättare att utnyttja dem.

Flera av de som söker asyl i Finland har utsatts för arbetsrelaterad människohandel antingen i sitt hemland eller på vägen till Finland. Dessa personer har ofta upplevt grovt utnyttjande med tecken på tvångsarbete eller till och med slaveriliknande förhållanden.