Det nordiska nätverket mot människohandel med barn hölls i Helsingfors
Det nordiska nätverket mot människohandel med barn (Nordic Network against Trafficking in Children) har verkat i över tio år. Nätverket samlar nationella experter från de nordiska länderna som arbetar mot människohandel, i syfte att stärka skyddet av barn och bekämpa människohandel mer effektivt.
I fjol placerades det under Nordiska ministerrådet. År 2025 innehar Finland ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet och ansvarar också för att organisera nätverkets möten. Vårmötet hölls i Helsingfors den 6 maj, med deltagare från Sverige, Island och Norge. Mötet var givande, och aktiva deltagare delade viktiga nationella uppdateringar om exploatering, våld och människohandel riktad mot barn. Samarbete och informationsutbyte betonades som avgörande.
Nätverket fungerar som ett expertforum, och mötena hålls på engelska. Varje land representeras av 1–3 deltagare på strategisk och/eller operativ nivå. Hjälpsystemet för offer för människohandel har deltagit från första början. Från Finland deltar Terhi Tafari från Hjälpsystemet och Marjo Malja från social- och hälsovårdsministeriet.

Här är alla deltagare: Venla Roth (Finland), Linda Rós Alfreðsdóttir (Island), Terhi Tafari (Finland), Yvonne Karlsson (Sverige), Jonna Ålander (Sverige) och Anne Kristine Iván (Norge).
Eftersom människohandel ofta är gränsöverskridande brottslighet är internationellt samarbete av största vikt. Nätverket erbjuder en viktig plattform för kunskaps- och erfarenhetsutbyte, yrkesövergripande samarbete samt utveckling av god praxis – särskilt inom offer identifiering och barnskydd. Det är också viktigt att dela information om nya fenomen som kan sprida sig från ett land till ett annat.
Forskning visar att barn som utsatts för människohandel inte alltid identifieras. De kan finnas inom social- och hälsovårdstjänsterna, men deras utsatthet för exploatering uppmärksammas inte nödvändigtvis, vilket ökar risken för fortsatt eller förnyad människohandel. Det faktiska antalet offer är sannolikt större än vad officiella siffror visar, och formerna av exploatering är mer mångfacetterade än tidigare känt.
Hjälpsystemet arbetar aktivt mot exploatering och människohandel som riktas mot barn, och internationella nätverk utgör ett viktigt stöd i detta arbete.