IKV- nätverken samlades under våren

Hjälpsystemet för offer för människohandel koordinerar sex regionala nätverk för arbete mot människohandel (IKV-nätverk) runt om i Finland: i Tammerfors, Åbo, Uleåborg, Österbotten, Södra Karelen och Norra Savolax. Under våren ordnades fem verkstäder där misstänkt människohandel behandlades genom fiktiva fall.

Nätverken är tvärprofessionella och inkluderar bland annat yrkesverksamma inom social- och hälsovård, poliser, jurister, personal från förläggningar, representanter för kyrkan samt aktörer från Gränsbevakningen, regionförvaltningsverken, ungdomsarbetet och olika organisationer.

Alla verkstäder behandlade fiktiva fall. Det första fallet handlade om tvångsäktenskap och det andra om tvångsarbete på ett bärplockningsställe. Syftet med verkstäderna var att tillsammans reflektera över den regionala arbetsfördelningen och hur situationerna framskrider i praktiken. Som ett resultat kommer regionala tjänstekartor med kontaktuppgifter att tas fram.

Verkstäderna fick positiv respons från deltagarna. Särskilt uppskattades det gemensamma arbetet, tydliggörandet av ansvar för servicearrangemang samt informationsdelningen mellan olika aktörer. Det uttrycktes även en önskan om att fortsätta med denna arbetsform i framtiden.

I Norra Savolax ordnas verkstaden först på hösten. Vårens möte hölls på polisstationen i Kuopio och värd för evenemanget var kriminalkommissarie Minna Willman-Koistinen. Som gästexpert deltog Anniina Jokinen från HEUNI, som presenterade EASY-projektet om tvångsäktenskap. Inom projektet har man tagit fram verktygslådan Pitkä polku (”Lång väg”) för stöd till offer för tvångsäktenskap samt en guide med bästa praxis. Materialen finns att ladda ner på HEUNI:s webbplats. Publications | Heuni

Under evenemanget behandlades också aktuella frågor ur polisens perspektiv.

Kriminalkommissarie Minna Willman-Koistinen ser IKV-nätverken som en viktig del av arbetet mot människohandel:

”Det regionala nätverksarbetet är mycket värdefullt för att upprätthålla och utveckla en aktuell lägesbild. Att träffas konkret, nätverka, diskutera och gå igenom fenomen och utmaningar i det egna området ger en helt annan inblick i arbetet än e-post eller distansmöten. För polisen är det mycket viktigt att delta i det regionala nätverksarbetet och höra direkt från praktiker vad som händer, vad som kräver åtgärder och vad som förväntas av polisen.”